• Trendy woonartikelen
  • Stijlvolle sfeermakers
  • Cadeaubonnen ook beschikbaar

Een mooie dag, een dag met een gouden randje

4 september 2017 Blog

Afgelopen zaterdag heb ik een mooie dag gehad. Zo’n dag met een gouden randje.

Rotary Nunspeet Fundraisingproject organiseerde een fietstocht “Rondje Veluwe” en ik mocht daar een steentje aan bijdragen. Alles voor het goede doel!
Maar laat ik eerst iets over het project vertellen!

Alles in Afrika start met water. Zonder water geen leven.

Rotaryclub Nunspeet realiseert een project met de bouw van een watertoren en de aanleg van een waterdam in Ngos in de Narokcounty in Kenia.

Zodra deze watertoren en waterdam zijn gerealiseerd start de bouw van een agrarische- en ambachtsschool voor Masai-kinderen. Een watertoren is nodig om druk op de leidingen te krijgen zodat we het water kunnen transporteren naar alle delen van het project en middels de druk ook water uit de kranen kunnen krijgen. Een publieke waterleiding is er namelijk niet. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen watervoorziening. Een waterdam is nodig om in de natte periode voldoende water op te vangen in een reservoir dat bij de dam hoort voor de (veel langere) droge periode. Voor het waterproject wordt samengewerkt met de Nes education society.Deze organisatie zal de school realiseren.

De agrarische- en ambachtsschool is ontstaan vanuit de wens van de Masai Mara-bevolking om minder afhankelijk te worden van toerisme en eenzijdige landbouw sinds de om’turning’ van een nomadenbestaan naar een bestaan met vaste domicilie. Een van de belangrijkste en effectiefste initiële middelen om dit te realiseren is opleiding. Opleiding helpt om meer bestaanszekerheid en onafhankelijkheid te creëren. De specifieke vraag om een agrarische- en ambachtsschool werd ingegeven vanuit het besef dat een te grote afhankelijkheid van toerisme als eenzijdige bron van inkomsten, vooral het jongere deel van de bevolking te weinig toekomstperspectief in de Masai Mara-streek bood. Om het gevaar van ‘ontgroening’ tegen te gaan moet je dus mogelijkheden bieden tot ontwikkeling van een kleinschalige industriële- en diensteneconomie. Agrarica en ambachten zijn dan het meest noodzakelijk en kunnen naast het toerisme bestaan.

De Masai-bevolking begint zich te settelen. Zij leggen hun nomadenbestaan af en proberen zich te voegen naar het ‘vastere’ leven. De Masai-gronden worden momenteel verdeeld onder de bevolking. Waar die grond tot voor kort onverdeeld aan de community behoorde, wordt deze nu in eigendom overgedragen aan individuele Masai.

Vaak start de bevolking met akkerbouw. Dat valt niet mee voor een bevolking die bestaat uit nomadische veehouders. Je ziet dat de mensen vaak jaar na jaar op dezelfde plaats suikerriet verbouwen en zich dan afvragen waarom elk jaar de opbrengst afneemt. Van gewaswisseling tegen uitputting van de grond(roofbouw) hebben ze nog nooit gehoord. Dagelijks worden er 40.000 eieren het gebied in gevlogen om de toeristen ’s morgens aan hun ontbijtje te helpen. Zou het niet mooi en effectief zij als we de mensen leren hoe ze deze eieren zelf – duurzaam –kunnen produceren?

Rotary Nunspeet zal de watervoorziening realiseren en hiermee de noodzakelijke basis leggen voor het realiseren van de school.

De deelnemende fietsers werden onderweg verwend met koffie/thee en gebak. En de lunch werd verzorgd in de prachtige tuin van “de Jonge Stee” in Vierhouten, een prachtige monumentale boerderij waar je kan overnachten, vergaderen, relaxen, wandelen of dineren. Om de gasten wat vermaak te bieden stonden hier een aantal bedrijfjes met hun mooie spulletjes, bv.  Siergoed met mooie handgemaakte sieraden.
En Roelie Stoer & Stijlvol was er ook bij!

De dag begon met een heerlijk zonnetje en er deden zo’n 65 fietsers mee. Een ieder kwam vrolijk, misschien een tikkeltje vermoeid maar erg enthousiast de tuin in om te genieten van een heerlijke lunch.
Wat een leuke gesprekken heb ik gehad en wat was het ontzettend gezellig. En door middel van een verloting mocht ik iemand blij maken met een mooie lantaarn.

Nou denk je misschien wat heeft dit nou met interieur te maken? Nou ik maakte dit vergelijk; de mens heeft ook een “interieur”, een innerlijk. Iets aardigs doen voor een andere persoon geeft veel mensen een prettig gevoel, een warme gloed.
En bij de mensen die ik heb ontmoet die dag zag ik een gul, vriendelijk en warm “interieur” en dat was iets wat mij blij maakte.  Al met al een dag met een “gouden” randje!

Doneren kan nog steeds; klik op de link van de Rotary en lees daar verder.

Deel deze blog: